Ismerd meg Varázszug lakóit

Ezen az oldalon egyenként veszem majd sorra a Boszorkalandok szereplőit. Rendszeresen frissítem és osztok majd meg érdekességeket és tudnivalókat a Varázszugot benépesítő varázsnépekről, varázslényekről.

Főszereplők

Frézia

Frézia boszorka az első, akivel megismerkedik az olvasó a könyvben. A lány élete első igazi lakhelyére költözik családjával. A mindig precíz, okos és csinos lány nagy reményekkel tekint a jövőbe. Igyekszik céltudatos lenni és élni a lehetőségekkel, amiket a letelepedés ad neki. Mindennél jobban vágyik arra, hogy legyenek barátai. E mellett pedig szeretne mindent tudni a mágiáról, lelkesen veti bele magát a tananyagba. Frézia felelősségteljes gondolkodása már a történet elején megmutatkozik, általában visszafogott és nagyon jószívű, segítőkész boszorka. Ő az, aki mindent tudni akar és tesz is azért, hogy sikereket érjen el. 

"Kedves Naplóm! Nagyon élvezem az iskolát! Egyszerűen nem győzöm jegyzetelni, amiket a banyák mondanak, és ámulok, amikor egy-egy látványosabb varázslatot mutatnak. Annyira várom már, hogy én is gyakorló boszorka legyek!"

Kankalin

Kankalin lesz Frézia első igazi barátja. Együtt vágnak bele a tanodai életbe, a kissé bohókás lányt minden jobban érdekel a tanulásnál.  Szereti magát igazi kalandornak képzelni.  

 Ő a boszorkányoskodás kellemesebb oldalát szeretné megfogni. Minden vágya, hogy kalandozhasson a csodás tájakon, amik körül veszik őket és hihetetlenebbnél hihetetlenebb kalandokat éljen át. Ő felelőtlen könnyedséggel viseltetik az élet iránt, mintha csak egy regény szereplője lenne. Tankönyvek helyett izgalmas történeteket olvas inkább.  Azonban ő is nagyon büszke, ha valamely tettéért elismerésben részesül. Ő az élő példája annak, hogy egy 9 évesnek nem kell tudnia még, mit is akar az élettől, szimplán élvezni azt. 

"Ki gondolta volna, hogy ez a boszorkányosdi nem csak a varázslásról, kotyvasztásról és tündérkergetésből áll! Itt tanulni is kell!"

Azálea

Azálea egy igazi rejtély. Pökhendi és magának való tanulóként ismerjük meg. Éles esze és hatalmas tehetsége van a mágiához. A mágia minden területén a maximumot nyújtja. Rendkívüli komolysággal és szorgalommal viszonyul a feladataihoz, néhol már-már felnőttesen komolyan.  Mindig ad magára és nehezen köt barátságokat, ő a saját kis világában él és cselekszik. Azonban igaz és igazságos boszorka, akinek hatalmas terhei és hatalmas tervei vannak. Az ő személye az, aki rávilágít arra, hogy sosem tudhatjuk mi is van egy emberben valójában. Arra tanít, hogy ne ítélkezzünk és mindenki képes a változásra és fejlődésre. 

"Kedves Naplóm! Érdekes, hogy egy-egy hiba mennyi lehetőséget rejthet magában. (...) Kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő."

Mellékszereplők

Tanítók

Nárcissza banya

Magnólia asszony

Bodza kisasszony

Hortenzia kisasszony

Tudtad-e?

  • A diákok ruhája, színeiben, a névadó növényre emlékeztet.
  • A könyvek szereplőinek majdnem mindegyike egy-egy növényről kapta a nevét. Ez alól kivételt csupán az elöljárók képeznek.

Diákok

 Kikerics           Páfrány             Rozmaring            Pipitér             Kökény             Búzavirág             Nefelejcs           Moha 

Szegfű              Tátika              Borostyán                Árpa               Bazsalikom              Szeder            Kukorica

Varázsállatok

Lila béka

Ő itt Lilu, a lila béka. Lilu egyből egy kivételt képez az állatok sokaságában, hiszen ő nem varázslény, szimplán csak egy béka. Legalábbis az volt! Amíg szegényke balesetet nem szenvedett és össze nem találkozott a jóakaró, segítőkész boszikkal. Ennek a tanulságos találkozásnak a kimeneteleként maradt a kis béka színe lila. A különleges béka az eset után pedig Kankalin mellé szegődött, elválaszthatatlan társként kalandjai alatt.


Kötélfarkú mókusmajom

Ez a kis csintalan lény bizony Kankalin egyik kedvence. "Jellemző" - mondaná Frézia. Ez a huncut állat bizony nem félős fajta, pimaszul beletúr akár a boszorkány táskájába is. Kis, játékos csoportokban él fent a fákon. Nevét arról kapta, hogy kötélszerű farka van, amivel mókus kinézete ellenére olyan ügyesen bánik, mint egy majom. Mellettük nem lehet unatkozni.Tiktak madár

A tiktak madár az erdő egy igen különös lakója, akit rendkívül nehéz megfigyelni. Sok szerencse kell hozzá, hogy jókor, jó helyen legyen a boszorka, ha látni és hallani szeretné. Ugyanis ez a madár az óra járásával együtt költözködik, így mindig máshol hangzik fel csodás éneke és jellegzetes, óraszerű hangja. Nem is vitás, hogy ez a különös rendezettségben élő madár Frézia egyik kedvence!


Piros gömbbogár

Ez az elsőre kicsit ijesztő bogárka tökéletes gömb alakú, ártalmatlan lény. Sőt! Néha kifejezetten hasznos is tud lenni, főleg, amikor a mágus udvarol! Ugyanis ezek között a csoportosan élő bogarak között minden századik különös titkot rejt. A századik bogár ugyanis magányos, aranyszínű lény,  s ha 99 összegyűjtött piros gömbbogár mellé teszi a mágus, akkor csodás gyöngysort kap, amit szerelme zálogául továbbadhat kedvesének.


Csodanyúl

A csodanyúl, vagy ahogy mi neveznénk, a húsvéti nyúl egy igen különc állatka. Neki feladata van, mégpedig az, hogy amikor eljön az ideje, akkor megajándékozza a gyerekeket különféle kedves apróságokkal. A varázsvilágban hatalmas ünnepet tartanak, amikor beköszönt a tavasz, s ilyenkor lépnek színre ezek a hófehér állatok. Miután dolgukat bevégezték, annak rendje és módja szerint eltűnnek, és csatlakoznak az Erdő Szelleméhez.Nózi, a majdnem csodanyúl

Volt egy nyuszi, aki egy bizonyos kíváncsi és meggondolatlan kisboszi jóvoltából nem válhatott igazi csodanyúllá a tavaszünnepre. A felelőtlenül hazavitt tojásból - amiben a nyulak fejlődnek -, Frézia gondoskodása nyomán kelt ki, mindenki meglepetésére ez a nyuszi . Azonban bizony átlagos, barna tapsifüles maradt, s nem csatlakozhatott társaihoz. Frézia tudta, hogy felelősséggel tartozik érte, így magához vette, és ezentúl újdonsült barátjával együtt ténykedett mágikus rejtekében. 

Varázsnövények

Óriás árvácska

Többek között a Csodaerdőben is megtalálható növények a szivárvány színeiben pompáznak, s hatalmas szirmaik akkora kelyhet alkotnak, hogy a kisboszik akár kényelmesen bele is ülhetnek. Fantasztikus, édes illatuk pedig belengi a környéket, s az ügyesebbek illatosított vizeket és bájitalokat is tudnak készíteni belőle.Nyúlfa

A nyúlfa egy nagyon speciális, ritka fafaj, amiből csak egy-egy darab található a vidéken. Ezt a különleges fát a szellemek táplálják és gondozzák, hogy a tavaszünnepre védett gubóiban található jókora tojások kifejlődjenek, s az ünnepi szertartáson kis fehér nyuszik ugorjanak ki belőlük: a csodanyulak. Miután a fa beteljesíti kötelességet, vagyis a tojások keltését, utána hosszú álomra szunnyad, s kopaszon várja a következő tavaszt.
Csengettyű bokor

A csengettyűbokron bizony nem virágokat és gyümölcsöket talál az ember, hanem apró kis aranyszín csengettyűket. Amikor a szellő meglibbenti a kis hangszereket, csodálatos dallamokat játszanak, amit mindig öröm hallani. A csengettyűket, amik a tanodai csengettyűbokron nőnek a tanító banyák a diákoknak szokták ajándékozni.